Кулінарія

Як приготувати баклажани вдома – найкращі рецепти і поради

Баклажани – це той самий овоч, який завжди виручає, коли хочеться чогось смачного, але готувати довго не хочеться. Їх можна підсмажити за пару хвилин, запекти з сиром або навіть приготувати класну закуску на мангалі. Нижче – кілька небанальних рецептів і порад, як приготувати баклажани і зробити їх справжнім хітом вашого меню.


Як правильно вибрати баклажани?

  • Обирай тверді й пружні плоди, без плям і вм’ятин.
  • Чим менший баклажан, тим менше гіркоти.
  • Свіжий баклажан має зелену і пружну плодоніжку.

Як зберігати баклажани?

  • Баклажани найкраще зберігати в холодильнику у відсіку для овочів. Але краще не тримати їх там більше тижня, інакше смак стане вже не той.
  • Не варто зберігати баклажани поруч з яблуками або бананами – через це вони швидше стають м’якими і псуються.

Баклажани на сковороді

Баклажани на сковороді

Що потрібно:

  • 2 баклажани
  • олія (будь-яка)
  • сіль, перець, часник (за смаком)

Як готувати: Нарізай баклажани кружечками, трохи посоли й дай постояти 10 хвилин, щоб пішла гіркота. Потім змий сіль, обсуши баклажани та обсмаж на олії по 2-3 хвилини з обох сторін. Можеш додати трохи подрібненого часнику – буде ще смачніше!

Баклажани в духовці

Баклажани в духовці

Що потрібно:

  • 2-3 баклажани
  • оливкова олія
  • прованські трави, сіль і перець

Як готувати: Поріж баклажани кубиками або кружальцями, перемішай зі спеціями та оливковою олією. Розклади на деко і запікай 20-25 хвилин при 200 градусах. Ідеально до м’яса чи просто з соусом!

Баклажани на мангалі

Баклажани на мангалі

Що потрібно:

  • 3 баклажани
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сік лимона
  • часник, сіль, перець

Як готувати: Наріж великими шматками, посоли й зачекай 10 хвилин. Потім змішай оливкову олію, лимонний сік і часник, натри цією сумішшю баклажани й смаж на мангалі до золотистої скоринки.

Баклажани з помідорами і сиром

Баклажани з помідорами і сиром

Що потрібно:

  • 2 баклажани
  • 3 помідори
  • моцарела або інший сир
  • базилік, оливкова олія, сіль і перець

Як готувати: Нарізай баклажани й помідори кружечками, виклади шарами у форму, посоли та поперчи. Зверху сир і базилік – і в духовку на 25-30 хвилин при 200 градусах.

Баклажани з часником

Баклажани з часником

Що потрібно:

  • 2 баклажани
  • 3-4 зубчики часнику
  • трохи майонезу або сметани
  • зелень для подачі

Як готувати: Поріж баклажани кружечками, посоли, промий і обсмаж. Потім намасти сумішшю майонезу (або сметани) з часником. Подавай із зеленню – дуже смачно!

Баклажани з фаршем

Що потрібно:

  • 2 баклажани
  • 300 г фаршу
  • цибулина
  • сир, сіль, перець

Як готувати: Розріж баклажани навпіл, вийми м’якоть. Фарш обсмаж із цибулею та начиняй баклажани. Посип сиром і запікай півгодини при 190 градусах.

Баклажанна ікра

Що потрібно:

  • 3 баклажани
  • морква, цибулина
  • томатна паста
  • часник, спеції

Як готувати: Запечи баклажани в духовці, почисть від шкірки. Обсмаж моркву й цибулю, додай баклажани, томатну пасту, спеції та тушкуй 10 хвилин. Потім перебий блендером – смачна ікра готова!


Спробуй ці рецепти і переконайся, що готувати баклажани – це справді просто і дуже смачно!

Читайте також

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *